סקירת המציאות הכשרותית במוצרי החלב השונים

בס"ד

 

סקירת המציאות הכשרותית במוצרי החלב השונים

הרב חגי הראל[1]

תוכן המאמר:

חלק א'- סקירה על הנושאים המרכזיים בעולם החלב: חלב,חמאה וגבינה (כחלוקת שו"ע יורה דעה קטו ,א-ג)

חלק ב'- 'הנושאים האקוטים': טריפות וניתוחים, חליבה בשבת.

 

חלק א'

החלב הינו מרכיב מרכזי ביותר בארץ ובעולם ומוצריו נחלקים לשלוש קטגוריות:
• חלב
• חמאה
• גבינה

• החלב
הכלל היסודי הוא, שכל דבר היוצא מן הטמא - טמא, וכל היוצא מן הטהור - טהור[2]. לכן, חלב מותר בשתיה  רק כאשר הוא נחלב מבהמה טהורה[3].
בזמן הבית השני, גזרו חז"ל
[4], שכל חלב שנחלב ע"י גוי אסור בשימוש, אלא אם היתה עליו השגחה[5] בזמן החליבה, הואיל ואנו חוששים שמא הגוי הוסיף חלב מבהמה לא כשרה. במידה והיתה השגחה בשעת החליבה, החלב מוגדר כ"חלב ישראל", גם כאשר הבהמה של הגוי והוא זה שחלב אותה. 

בכדי להבין את עומק ראיתם של חכמינו ז"ל נביא סיפור מרטיט לב המובא ב'ערוך השולחן' וזו לשונו[6]: 

 


 

וליתר שאת אברר לך איך שכל דברי רבותינו הקדושים הם כגחלי אש מה שהתוודה לפני בלב נשבר בהיותי יושב על כסא הוראה בעיר פלונית שאחד מהבע"ב החשובים דשם היה נוהג היתר בדבר בהיותו חוץ לביתו בעיר הגדולה במדינה וישב תדיר בשם לעסקיו והוא ועוד אורחים בשתותם חמים בבוקר בבוקר היו קונים חלב שמן שקורין סמאנ"ט אצל חנוני אינו יהודי שכנגד אכסניא שלהם ופעם אחת התחילו לחקור ביניהם מאין לוקח החנוני הקטן זה כל כך חלב שמן והלך הוא להחנוני ושאלו וא"ל החנוני אני קונה באיטליז של בשר הרבה מוח של הבהמות וממחה אותם עם הרבה חלב ומבשלם ביחד וזה הוא השמנונית אז נפלו כולם על פניהם על חטאם הגדול שאכלו טרפות ובשר בחלב והבעה"ב התודה לפני וצעק בקול כמה גדולים דברי חכמים ובאמת כך מקובלני שכל גזירת חכמים לבד טעמם הנגלה יש עוד הרבה טעמים כמוסים שלא גילו אותם והשומע ישא ברכה מאת ד' וישולם גמולו בזה ובבא [וביחוד שמעתי שבאמעריקא יש רבים מהאומות ששותים חלב חזיר מפני שמצויים שם הרבה]:

עם זאת, יש פוסקים שהתירו בשני מצבים שימוש בחלב גוי, גם כאשר לא היתה השגחה בשעת החליבה: כאשר באותו מקום לא נהוג כלל לחלוב בהמות טמאות[7]  (דעת רדב"ז ח"ד אלף קמז, פר"ח קטו ס"ק ו' ועוד פוסקים אחרונים בניגוד לחת"ס סי' קז'), או כשיש פיקוח ממשלתי שהחלב הנמכר הוא חלב פרה בלבד, כך שלא כדאי לערב חלב טמאה עם חלב הטהורה, שהרי אם ייתפס הגוי כשהוא מערב חלב מבהמה אחרת, הממשלה תקנוס אותו ואת החברה המשווקת, ואף יתכן שישלל רשיונם לייצר חלב (דעת הרב משה פיינשטיין ויש דיון רחב בדעתו[8], ויש פוסקים שחלקו על היתר זה ובראשם שו"ת חלקת יעקב ח"ב סי' לז,לח.[9](

שיטה זו , המתירה את החלב , לא התקבלה להלכה ע"י פוסקי זמננו בארץ ישראל  (הרב עובדיה זצ"ל על בסיס מר"ן החיד"א, שבה"ל, הרב אליהו, מנח"י[10]), ולכן, אין בארץ שימוש בהיתר זה אפילו ברמת כשרות רגילה. יתרה מזאת, הרבנות הראשית לישראל אינה מעניקה את "אישור הרבנות הראשית" על מוצרי חו"ל המכילים חלב גוי.
אמנם, יתכן שמסתובבים מוצרים כאלו בקיוסקים ובחניות בארץ או בידי אנשים פרטיים שקנו אותם בחו"ל או בדיוטיפרי, אך על האריזה לא יופיע אישור הרבנות הראשית, אלא רק ציון כשרות מחו"ל, כגוןOU וכדומה.

אבקת חלב 

אבקת חלב, כשמה כן היא- חלב מיובש. לגבי נושא זה התייחסות הפוסקים שונה. יש יותר פוסקים המתירים אבקת חלב גוי מאשר אלו המתירים חלב גוי ממש. הסברות העיקריות של המתירים[11] מסתמכות על כך, שעל אבקת חלב לא גזרו חז"ל, הואיל ואבקת חלב היא המצאה של הדור האחרון ולא היתה בזמן הגזרה. מה גם – שפנים חדשות באו לכאן ונשתנה שינוי גמור מחלב לאבקה.
מאידך, הפוסקים האוסרים סוברים, שאבקת חלב היא, בעצם, חלב מיובש, וכיוון שהחלב נאסר מיד בזמן החליבה עצמה, לא ניתן להתירו ע"י יבוש.  לענ"ד, המציאות מאששת שיטה זו מאחר וחברות החלב השונות אינם מוסיפות מים לאחר החליבה אלא אחוז המים בשעת החליבה הינו 88%  - משמע ש12% הנותרים אחרי אידויי המים הם הם אבקת החלב ולא ניתן להבדיל (לאור התפתחות הטכנולוגיה) בין אבקת חלב טמא לאבקת חלב טהור ודינה כחלב נוכרי שיש חשש שמא יערבו חלב טמא
[12].

למעשה, משתמשים באבקת חלב גוי רק ביצור מוצרים ברמת כשרות רגילה, ואילו ברמת כשרות מהדרין, המוצרים מכילים אך ורק אבקת חלב ישראל[13].

 

הבעיות המעשיות כיום

לגבי אבקה נוכרית, גם לסברת הרבנים המתירים, קשה להתיר את הדבר כיום, מאחר שנודע כי לעיתים במפעלים בחו"ל מערבים באבקת החלב חומרים נוספים בכדי להאריך את חיי המדף של המוצר או לצורך העשרת האבקה- ולאחרונה התגלה כי יש מקומות שערבו באבקה שומן מן החי[14] או חומרים משמרים העשוים מדם של בהמות-  וכן כתב הראשל"צ לשעבר הרב בקשי דורון במאמרו ב'תחומין' כג' 'מדיניות הרבנות הראשית לישראל במוצרי חלב נוכרי- וזו לשונו:  

"והנה כיום, חשש עירוב דבר טמא אינו רק כשיש בהמה טמאה בעדרו, ויש חשש לא רק לעירוב שומן חזיר וכדומה, שלא היה בזמן שאסרום. כיום יש מוצרים רבים של אבקות חלב ומוצרים אסורים, שבקלות יכול הגוי לערבם בחלב ובחמאה. על כן הרבו האחרונים לאסור ולדבוק במנהג לאסור כל חמאה וכל חלב, גם אם אין בו חשש שעירבו בו חלב טמא. כיום אחד הטעמים הכמוסים נגלה לנו לעיניים: לאסור חלב שחלבו גוי ואין ישראל רואהו, גם אם אין חשש של עירוב חלב טמאה, משום חששות שעירבו דברים אסורים, כמו שומן של איסור וכד'. בתעשיה כיום יש חששות רבים שמוסיפים מרכיבים שונים בחלב ובמוצריו, וכפי שהזהירו הפוסקים שאין לסמוך על דבר מבלי לוודא שלא עירבו בו מוצרים אסורים. וכיון שרוב האחרונים העלו לאסור עקב התמורות והשינויים, משום חששות של עירוב אסור, יש להחמיר כיום יותר באיסורים אלה"[15].

 

מלבד אבקת חלב נכרי, ישנם חומרים רבים אחרים המופקים מהחלב, אך לעִתים הם מופקים בדרכים שונות מדרך הפקת אבקת החלב. כפי שביארנו לעיל, אבקת החלב מיוצרת על ידי ייבוש החלב, ואילו יש חלבוני חלב ואבקת חלבונים כדוגמת אבקת ה'קזאין', המופרדים מן החלב בעזרת חומצה המוכנסת לחלב, וכתוצאה מכך ה'קזאין' מופרד כגרגירי גבינה. בסוגיה זו אין אנו עוסקים עוד בדין חלב עכו"ם אלא באיסור גבינת עכו"ם, שהוא חמור יותר מדין חלב נכרי או אבקת חלב נכרי כפי שיתבאר בהמשך.

 

חומר נוסף המופק מן החלב הוא ה'לקטוז'. הלקטוז הוא הסוכר שבחלב, וניתן להפיק אותו בשתי דרכים: או על ידי סינון החלב או על ידי סינון מי הגבינה. וגם כאן צריך לחלק: אם הלקטוז הופק על ידי סינון החלב - יש שיתירו אותו כשם שהתירו חלב שנחלב בפיקוח ממשלתי, אך אם הפיקו את הלקטוז על ידי מי גבינה - כאן השאלה חמורה יותר כיוון שיש לדון את הלקטוז כדין גבינה.

 

כיום יש מוצרים רבים שכתוב עליהם שהם מכילים אבקת חלב נכרי, אך למעשה הם מכילים לעִתים אבקות וחלבונים שדינם חמור בהרבה, והצרכן שמקל באבקת חלב נכרי קונה את המוצר על דעת שהמוצר מכיל אבקת חלב נכרי בלבד ולא דברים אחרים. מציאות זו גורמת מכשלה גדולה.

 

• חמאה
החמאה המסורתית נעשית בצורה אחידה בכל העולם. לאחר החליבה מניחים את החלב לעמוד זמן מה בטמפרטורה מסוימת, עד שהשמנת נפרדת ועולה מתוך החלב. בשלב זה,לפני הפיסטור, קולטים את השמנת הצפה על גבי החלב ומקציפים אותה עד שהיא נהפכת לחמאה.
חז"ל לא גזרו על חמאת גויים, ובאופן עקרוני היא מותרת. הסיבה לכך היא מדעית-טבעית: מחלב של בהמה טמאה לא ניתן לעשות חמאה או גבינה. חלב בהמה טמאה לא מתגבן, והחמאה יכולה להיעשות אך ורק מחלב בהמה כשרה, ולכן לא גזרו על חמאת גויים.
אולם, לא בכל העולם היהודי נהגו לאכול חמאת גויים,הואיל ויש מקומות שהיה ידוע שלגויים יש דרכים לערב בחמאה דברים אסורים (כגון: חֵלב או חלב לא כשר או שומן טרף) על ידי תחבולות שונות ומשונות.
היום, בגלל שכלול טכנולוגיות המזון, המצב מסובך הרבה יותר, ואפשר לראות שכמעט כל אריזת חמאה מחו"ל, מכילה הרבה יותר מאשר שמנת בלבד לדוגמא: לקטוז,סידן,חלבוני חלב ועוד. בשל כך, יש לצרוך חמאה אך ורק בהכשר מוכר, אלא אם בני המקום היהודים יודעים בוודאות שלא מערבים בחמאה חומרים אחרים פרט לשמנת
[16].
ההבדל בין רמת המהדרין לבין רמת הכשרות הרגילה בחמאה המיוצרת בארץ - הוא רק ביחס לחלב שנחלב בשבת בפיקוח שהוא חלב מהדרין או חלב שנחלב בשבת ללא פיקוח הלכתי -  כפי שיתבאר בהמשך.


• גבינה
לאור מה שכתבנו לעיל בעניין חמאה, נראה, לכאורה, שאין בעיה בגבינה קשה (גבינה צהובה) של גויים, משום שחלב טמא לא מתגבן, ואם חז"ל לא גזרו על חמאה שהיא גיבון קל, על אחד כמה וכמה שגבינה צריכה להיות מותרת, שהרי היא נעשית על ידי גיבון חזק הרבה יותר.
למעשה, חז"ל גזרו על גבינות גויים איסור מוחלט, אך מטעם אחר לגמרי. הגיבון של החמאה הוא גיבון טבעי, הנעשה ללא מעורבות של חומרים חיצוניים (כדאמרינן לעיל-לוקחים את השמנת שצפה על גבי החלב ומנערים אותה עד שהיא מתקשה). לעומת זאת, תהליך גיבון הגבינה נעשה על ידי הוספת חומר חיצוני, אנזים, הנמצא בתוך קיבה (או בעור) של בהמה יונקת, כמו עגל, טלה או גדי. החומר הזה נלקח אחרי שממיתים את הבהמה, ובהמה שלא נשחטה כדין דינה כנבלה
[17]. חתיכת העור משמשת כ"מעמיד" של הגבינה, ואין לה דין של ביטול אפילו באלף (בשונה מתערובת בשר וחלב שיש בה ביטול ב-60), ובשל כך, כל גבינות גויים נאסרו.

יש פוסקים שרצו לחלק ולומר שאיסור אכילת גבינת עכו"ם הוא רק בגבינות קשות ולא בגבינות רכות [קוטג',גבינה למריחה]. ההבדל בין שני סוגי הגבינות הוא שגבינות קשות חייבים 'להעמידן' על ידי גורם חיצוני, מה שאין כן בגבינות רכות, שאפשר גם להניח אותן למשך זמן והן 'יעמדו' לבד. ה'אגרות משה' דן להתיר
[18], אך יש להדגיש שבסוף התשובה, ה'אגרות משה' לא רוצה להורות היתר, אבל הוא גם אינו מוחה ביד המקלים בדבר זה- וזו לשונו:

"ובדבר קרים טשיז[19] אם יש בזה איסור גבינת עכו"ם הנה יש טעמים להתיר שלא להחשיב זה גבינה שנוטה להחשיב זה לקרים שנגלד וא"כ הוא בדין חמאה אבל למעשה איני אומר בזה לא היתר ולא איסור וטוב להחמיר. אבל למחות באלו שאוכלין אותו אין צריכין". 

לעומת ה'אגרות משה', דעת 'ערוך השולחן' שלא לחלק, והוא אוסר אף גבינות רכות מדין גבינת עכו"ם, וזו לשונו[20]:

 

"ובזה גבינה חמור מחלב דחלב האיסור הוא משום חלב טמא ולא נגזרה במנין לאיסור סתמא אבל גבינות נאסרו במנין ואינו מועיל שום דבר כן כתבו הקדמונים [הה"מ שם] ולפ"ז לדידן הגם שמעמידים אותה בעור קיבה שנתייבש כעץ דהוה כעפרא בעלמא ואין בה איסור כלל כמ"ש בסי' פ"ז או גבינה פשוטה שלנו שאין בה העמדה כלל מ"מ האיסור במקומו עומד מטעם שנתבאר"

 

חלק ב'

 

ישנם שני נושאים מרכזיים נוספים[21]  הטעונים ליבון וזיכוך בבתי המדרש השונים תוך התיחסות למציאות המעשית המורכבת: 

 

טריפות וניתוחים

 

מציאות הדברים בארץ ובעולם היא שהחלב מיוצר מכבשים ,עיזים ופרות וכמעט ולא מיוצר מחיה טמאה.  אמנם בנגב ישנו מפעל לחלב גמלים ובגרמניה יש חלב סוסים הנחשב חלב בריא יותר מהכשר ואפילו בחלק ממקומות העולם מיצרים גלידה מבעלי חיים טמאים-  אך כאמור , בדרך כלל,  החלב מופק מבעל חיים טהור והטמא יותר יקר .

 

מצד שני,  חלב של בהמה טריפה הינו מאוד שכיח וישנה שאלה גדולה למה בכלל מותר לשתות חלב שהרי אם חלב טמאה אסור מדוע חלב טריפה אינו אסור?  התשובה היא שכמעט תמיד איננו יודעים שהבהמה טריפה . הלכך, גם אם מדובר בסתם בהמה שבמקרה אחרי שחיטה נתגלה שהיתה טריפה ,אנו מתירים את חלב שאר הבהמות  מצד 'הלך אחר הרוב' או 'ביטול ברוב'- וסתם בהמה שלא ראינו בה רעותא היא בחזקת כשרה והחלב שנחלב ממנה כשר . עם זאת, בהחלט יתכן ובעתיד הלוא רחוק  תווצר בעיה מאחר ועל פי הערכות מומחים כיום יש הרבה מאוד טריפות ,15%-20% , והמציאות רק הולכת ומחמירה ויכול להיות שיאסרו את החלב בעתיד או יתירו החליבה רק מפרות מסוימות ופרות אחרות יורחקו ממאגר החליבה[22].  

מקרה ובו הבהמה עוברת טיפולים המטריפים אותה- איננו חדש. אנו מוצאים אותו לראשונה בטור[23] בנו של הרא"ש- המספר שבחודש האביב היו בהמות המתנפחות והיו דוקרים את בטנם בחרב ומוציאים את כל האוויר והבהמה אומנם ניצולת וחיה אבל יכול להיות שהיא נטרפת[24] ובזה דנו הרבה ראשונים ואחרונים[25] – ובפשטות ניתן לומר שיש שלוש אפשרות: כשר, טרף או ספק טרף ואז כל יב' חודש משאירים ספק ואם חיה שנים עשר חודש משמע שהבהמה איננה טריפה  והחלב מותר[26].

 

יוצא מדברינו,  שחלב טמא יכול להיות במציאות אך ה'פוקוס' חייב להתמקד בנושא חלב טריפה מאחר וזוהי מציאות רווחת ביותר- ובארה"ב כיום יש אחוז ניכר של בהמות שעברו בוטרינריה טיפולים שקרוב לוודאי מטריפים. בארץ יש תקנון וכללים לוטרינרים איך לעשות הטיפול ויש השגחה על הניתוחים , וזהו יתרון גדול לחלב בארץ (חוץ מהעובדה שציינו שבארה"ב אין מדובר בחלב ישראל שגם על זה מקפדים בארץ). חשוב לציין שחרף העובדה שעל חלב המיובא מחו"ל אין פיקוח מחשש טריפות בעדר – עדין נדמה שלהרבה פוסקים ניתן להקל מדין רובא דליתא קמן, כל פרה נידונת בפני עצמה ויש ביטול ברוב, דיני 'ביטול בשישים' ועוד טעמים שונים.

 

חליבה בשבת[27]

 ההבדל המרכזי בין כשרות מהדרין ואינו מהדרין  הינו חליבה בשבת. חליבה בשבת אסורה – הן מטעם איסור דש[28] והן בגלל ההפעלה החשמלית של ציוד החליבה. עם זאת, משקים שומרי שבת חולבים בשבת בסיוע נוכרים ע"י רובוט, או בסיוע ציוד חליבה המותאם טכנולוגית לדרישות ההלכה. חליבה שנעשית ע"י יהודי ללא הקפדה על הנ"ל, דינה כ'מעשה שבת' האוסר את החלב עולמית לחולב עצמו, אך לאחרים שהינם צרכני החליבה, מותרת התוצרת במוצאי שבת. יש פוסקים (שו"ת כתב סופר סי' נ') האומרים שמי שנעשית עבורו המלאכה בקביעות דינו כעושה עצמו ולדעתם התוצרת אסורה בשתיה לכל צרכני החלב. טעם נוסף לאסור הוא שהשותה חלב זה מסייע בידי עוברי עבירה. יוצא מדברינו שחלב בכשרות רגילה מקורו ממקומות בהם גם חולבים בשבת באיסור וכאמור ישנם פוסקים המתירים אותו בשתיה. לעומת זאת, חלב בכשרות מהודרת, מקורו ממקומות בהם אין חולבים בשבת באיסור.    

 


 


 

זאת תורת העולה- מסקנות העולות מדברינו:

 

רוב הפוסקים אוסרים חלב שנחלב ע"י נכרי גם במקום שיש פיקוח ממשלתי האוסר לערב חלב טמא בחלב טהור. גם התירו של האג"מ , עליו מסתמכים כל המתירים- לא התקבל אצל פוסקי זמנינו בארץ ישראל.

רבו הפוסקים המתירים אבקת חלב נכרי אף שבמציאות המעשית קשה להתיר עקב שכיחותם של דברים אסורים כגון שומן של איסור,דם בהמות ועוד או לחילופין שכיחותם של חומרים נוספים המופקים מגבינה , לגביהם היתרו של ההר צבי לא תקף.

 גבינת עכו"ם- חז"ל אסרו באיסור מוחלט. עם זאת, האג"מ מעלה אפשרות להתיר גבינות רכות אך גם הוא אינו רוצה להורות היתר אלא שאינו מוחה ביד המקילים.

חמאת עכו"ם-  ניתן להקל בשני תנאים: מקום שנהגו היתר וגם נבדק שלא מעורב חומר שאינו כשר.

טריפות וניתוחים- סוגיא שתעלה על שולחן מלכים אצל גדולי הדור וכרגע אין בעיה וגם יראי ה' אינם חוששים ממנה. עם זאת, לכתחילה ודאי ראוי שיהיה פיקוח הלכתי כמו שתנובה מבצעת בחלב הנחלב בארץ הקודש.

חליבה בשבת- סוגיא מורכבת הלכתית והשקפתית המאתגרת את נותני הכשרות ואשר תוכרע על פי דרישת הכשרות של עם ישראל בכללותו.

 

לסיכום, ייתכן שעולם החלב יותר מסובך ובעייתי מאשר עולם הבשר. אדם הרוצה שלא לסמוך על היתרים מסוגים שונים, נדרש לצרוך רק מוצרים הנושאים ציון כשרות מהדרין ורווחו הוא :

 

אין חליבה האסורה בשבת.

 פיקוח  מטריפות הנגרמות מניתוחים[29] .

 

 אין אבקה או חומרים נוספים כגון מי גבינה או חלבוני גבינה של נוכרי.

 

 השגחה כאשר בעל הרפת אינו שומר תורה ומצוות.

 


 

 עם זאת, הרוצה לאכול מוצרים ברמת כשרות רגילה ודאי יש לו על מי שיסמוך.

 




 

 

[1] תודתי נתונה לארגון 'כושרות' ,לרב וייטמן רבה של 'תנובה', הרב יואל רבינוביץ ממוסדות 'אריאל' ואחרונים חביבים  תלמידי ישיבתנו בשאלותיהם המחכימות- על עזרתם בכתיבת מאמר זה. 

   

[2] משנה בבכורות פ"ה מ"ב

   

[3] וכן נפסק בשו"ע יו"ד פא,ב

   

[4] משנה ע"ז לה,ב

   

[5]השגחה הכוונה- שלכתחילה הצריכו נוכחות בתחילת החליבה שלא יערב דבר טמא אך עקרונית כיון שהמטרה רתיעה צריך בדיקה מפעם לפעם ולא השגחה צמודה- כדברי הרמ"א על השו"ע יורה דעה סימן קטו,א-בתחילת ההגה.

   

[6] ערוך השולחן יו"ד סימן קטו,ו

   

[7] במאמר זה, אינני נכנס לחילוק האם בגלל שחליבת חלב מבהמה טמאה אינו מצוי (רדב"ז) או שחלב מבהמה טמאה יקר יותר (פר"ח).

   

[8] אג"מ יו"ד ח"א סי' מז. יו"ד ח"ד סי' ה', יו"ד חלק ה סימן לה,מז,מח- ושמעתי מרב אשר הכיר מקרוב את משפחת פיינשטין שרבי דוד בנו של רבי משה היה הולך לקנות ברחבי ארה"ב חלב נוכרי ללא חשש וצריך לעיין מה טעמו להיתר זה והאם גם היום היתר זה קיים.

   

[9] כאשר בעל הרפת הוא יהודי ופועלים נכרים חולבים במקום כפי שמצוי בארץ, פסק הרמ"א דלעיל שהחלב אינו נוכרי  מפני שאין חשש עירוב דבר טמא, אך יש אומרים (הגרי"ש אלישיב ועוד) שכל ההיתר הינו כאשר בעל הרפת - יהודי שומר תורה ומצוות, וכך נוהגים הגופים המשווקים מהדרין שאם בעל הרפת אינו שומר תורה ומצות הם מצריכים כניסה אחת לכמה ימים של משגיח  או שימוש במצלמות.

   

[10] ברכי יוסף יו"ד קט"ו,א .שו"ת יחווה דעת חלק ד סימן מב. שבה"ל ח"ו ק"י, קול צופיך עלון מספר 145, מנחת יצחק ח"י ל"א. 

   

[11] שו"ת הר צבי יו"ד סי' קג'-קד וכן התיר בשו"ת ציץ אליעזר חלק טז סי' כה.

   

[12] יש ביחס לאבקת חלב סברות נוספות לכאן ולכאן, אך אלו הן הסברות העיקריות

   

[13] ב"ה, בשנים האחרונות, גם בצה"ל וגם בחברת עלית בכשרות OU ישראל הרבנות נצרת עלית,  אבקת החלב הינה אבקת חלב ישראל . 

   

[14] מאמרו של הרב שמואל אליהו,רבה של העיר צפת, בעלון 'עולם קטן'.

   

[15] מבדיקה שנערכה מתברר שכשרות OU, ההתאחדות האורתודוקסית בארה"ב , בודקת חששות אלו .

   

[16] כיום, ניתן לראות על חפיסת חמאה מחוץ לארץ את הכיתוב "לאוכלי חמאת גוים"

   

[17]  מדוע איסור הגבינה מטעם העמדה בעור קיבת נבילה ולא מטעם איסור בשר וחלב אף בהעמדה בעור רגיל של בהמה? מתרץ ערוה"ש ביו"ד סימן פ"ז סע י"ז – כיון שכל האיסור הוא מטעם דבר המעמיד לא החמירו חז"ל בדבר שאיסורו מטעם בשר וחלב. 

   

[18] אג"מ יו"ד חלק א סי' נ 

   

[19] גבינה המוכרת מאוד בקרב האמריקאים, וגם בקרב אלו הישראלים שחיו או ביקרו בארה"ב

   

[20] יו"ד סימן קטו אות טז

   

[21] מעבר לנושא 'אבקת חלב לנוכרי' אשר טופל בחלק א' של המאמר.

   

[22] להרחבה בנושא -עיין בשו"ת תשובות והנהגות ח"ה סימן רמה , הרב דב לנדאו מאסף תורני בענייני כשרות המזון והשגחה, סי' ט. ובנתיב החלב חלק ד' :נספח הרב אשר וויס- תשובה בשאלת כשרות החלב בזמנינו,הרב ארי סט- כשרות החלב בזמנינו, 

   

[23] יורה דעה סימן מח על פי דפוס ונציאה ועיין גם ביבי"ע אומר ח"ח יו"ד סימן ב'.

   

[24] ישנו דיון נרחב באחרונים הרי 'טריפה' אמורה למות ואילו כאן מחיים אותה . עם זאת, רוב האחרונים אמרו שהולכים לפי הקריטיונים של העבר דהיינו לפי סוגי הטריפות המוכרות ע"י חכמינו (חזו"א, הרב ישראל בעלסקי,הרב נחום רבינוביץ ועוד).

   

[25] עיין בהרחבה במאמרו של הרב סט דלעיל.

   

[26] בענין זה היתה סערה גדולה בארה"ב איך עושים טיפולים וטרינירים כולל ניתוחים שמטריפים. ואכן לפני מספר שנים הסיפור 'התפוצץ' ובמשך חמישה ימים לא שתו חלב בצפון אמריקה עד שבאו הרבה  פוסקים והתירו על בסיס 'הלך אחר הרוב' ועוד טעמים .גם בארץ (אחרי מספר שבועות) היתה סערה גדולה ובירושלים לא שתו חלב כמה ימים בטענה שתנובה לא טיפלה, ואכן תנובה לא טיפלה משום שהרב וייטמן הלך לרב אלישיב זצ"ל והרב התיר גם לרמת מהדרין.  

   

[27] לפי הרב וייטמן מיום שלישי ואילך כל החלב המגיע למכולות הינו חלב מהדרין וניתן לדעת זאת על פי הבר קוד המוטבע על גבי המוצר.  

   

[28] רמב"ם הלכות שבת פרק ח הלכה ז..

   

[29] לאחרונה נתבשרנו שגם ב'כשרות רגילה' בחברת תנובה ישנו פיקוח מטריפות בניתוחים ע"י משגיחים יראי שמים ואין הבדל בין 'כשרות מהדרין' ל'כשרות רגילה' כאשר מדובר בחלב מארץ הקודש אך כאמור פיקוח זה איננו קיים בחלב מיובא.

   

.